Urządzenia masarnicze — odbłanniarki i skórowaczki
12, gru 2023
Urządzenia masarnicze — odbłanniarki i skórowaczki

W przetwórstwie mięsnym stosowanych jest mnóstwo urządzeń gastronomicznych takich jak np. odbłanniarki i skórowaczki, służą one do skórowania oraz odbłaniania mięsa. Na czym polega ich działanie? Czym kierować się przy wyborze?

Rodzaje odbłanniarek i skórowaczek

Odbłaniarki i skórowaczki znacznie ułatwiają i przyspieszają prace związane z produkcją wędlin. Skórowaczki różnią się między sobą budową, mocą, trybami pracy a także przeznaczeniem. Istnieją modele których moc sięga 1500 W a wydajność sięga 1300–3000 kg/h. Mogą one nie tylko służyć do oddzielania skóry i tłuszczu, skórowania okrągłych mięśni, ale też specjalne ostrza do jednoczesnego odskórowywania i odtłuszczania szynki i łopatki. Odbłaniarki są wykorzystywane już w małych zakładach przetwórstwa mięsnego, mogą pracować z mięsem wieprzowym, wołowym, cielęcym a także owczym, dzięki zastosowanej stali nierdzewnej, pozwalającej na szybkie i bezproblemowe czyszczenie i utrzymanie maszyny w czystości.

Tryby pracy i zalety odbłanniarek i skórowaczek

W przypadku zakładów przetwórstwa mięsnego, restauracjach odbłanniarki i skórowaczki to spora oszczędność pracy i jednocześnie zwiększenie wydajności firm produkujących wędliny. Urządzenia te pozwalają na różne tryby pracy: bezstopniową regulację noża, elektryczny włącznik nożny, sprężynowy uchwyt ostrza, płynna regulacja szczeliny, budowa pozwalająca na konserwację urządzeń. Ich ergonomiczny kształt, zastosowany materiał w postaci stali nierdzewnej zapewnia spełnienie najwyższych standardów higienicznych.

Do przydatnych w codziennym użytkowaniu opcji w skórowaczkach i odbłanniarkach zalicza się bezstopniową regulację noża, elektryczny włącznik noży, a także sprężynowy uchwyt noża, w tym także płynną regulację szczeliny między ostrzami. Dzięki nim skórowanie i odbłanianie mięsa a duża moc urządzenia sprawia, że są one przeznaczone do ciągłej i nieprzerwanej pracy każdego dnia funkcjonowania zakładów przetwórstwa mięsa.